Veelgestelde vragen
Inactivatie en afval
- Overleven van virussen/micro-organismen in HEPA filters van veiligheidskabinetten: is hier iets over bekend of aan gemeten?
- Hoe wordt voorkomen dat filters geïnfecteerd raken met GGO’s (bijvoorbeeld door spatten of aeosolen). Is daar een controle methodiek voor? Zijn er materialen (stoffen/gassen) om een geïnfecteerd filter te denatureren zonder daarbij schade aan het filter toe te brengen?
- Binnen onze onderneming wordt een grote hoeveelheid biologisch (vloeibaar) afval geproduceerd dat mogelijk besmet is met (sporulerende) bacteriën, virussen en humaan/dierlijke cellen. Is er een werbare methode hiervoor?
- Afdoden van GGO's moet altijd in autoclaaf?
- Een nog onopgeloste vraag over GGO-afval verwerking: Hoe worden elders ( wel of niet transgene) dieren, geïnfecteerd met gemodificeerde adenovirale constructen en die tevens een langlevende radioisotoop bevatten afgevoerd?
-
Kwantitatieve gegevens over overleving van micro-organismen en virussen op HEPA-filters zijn moeilijk te verkrijgen, ondermeer vanwege het grote interne oppervlak van deze filters die kwantitatieve monitoring tot een lastige zaak maakt. Uit theoretisch oogpunt is het volgende te zeggen: Overleving van organismen is sterk afhankelijk van de relatieve vochtigheid (RV). Influenzavirus is een winterziekte omdat dit virus goed overleeft in het relatief droge (verwarming!) winterse binnenklimaat. Het omgekeerde gold vroeger voor poliovirus dat beter overleefde in het relatief vochtige zomerse binnenklimaat. Maar ook bij relatief gunstige RV overleven micro-organismen (met uitzondering van bacteriesporen) slecht wanneer ze aan stromende lucht worden blootgesteld (Ventilatie-effect, onder meer door denaturatie en inwerking van zuurstof en radicalen op eiwit en nucleinezuur). Een decimale reductie wordt eerder in uren dan in dagen bereikt. Ook in relatief gunstiger omstandigheden bij suspensie in groeimedium is zoals bekend een micro-organisme tamelijk instabiel: bij kamertemperatuur loopt de biologische activiteit snel terug en bewaren bij 4 °C is tamelijk ineffectief. Beide factoren samen zijn er de oorzaak van dat micro-organismen in aerosolfase vrij snel hun biologische activiteit verliezen. Voor een meer kwantitatieve benadering dient men uit te gaan van de decimale reductiefactor van het organisme of een organisme dat er sterk op lijkt en van de belasting van de filters door het werk. Een goed logboek bij het veiligheidskabinet is in elk geval nodig.