- Raadpleeg het dossier Biociden op www.arbokennisnet.nl (via Gevaarlijke stoffen) voor algemene informatie over het (toegelaten) gebruik van desinfectiemiddelen in Nederland.
- Wanneer is reiniging voldoende en wanneer moet er gedesinfecteerd worden? Reiniging verwijdert de grootste hoeveelheid aanwezige micro-organismen en hun voedingsbron, waardoor de achterblijvende organismen zich niet sterk zullen vermeerderen. Als een grotere reductie is gewenst, moet er worden gedesinfecteerd (minimaal log 5 reductie). Volledige afdoding vraagt om sterilisatie.
- Raadpleeg voor algemene Arbo-aspecten rond biociden Arbo-informatieblad 28 van SDU uitgevers te Den Haag. Hoofdstuk 6.1 van het boekje Veilig werken met micro-organismen, parasieten en cellen in laboratoria en andere werkruimten (H. Schellekens, Nederlandse Vereniging voor Microbiologie (NVvM), 4e druk 2010) gaat over Decontaminatie. Voor specifieke Arbo- en milieuaspecten van een desinfectiemiddel is het veiligheidsinformatieblad (Material Safety Data Sheet - MSDS) van de fabrikant de beste informatiebron.
- Zie bij kennisbank de desinfectiedatabase van het BVF platform
- Het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) regelt de toelating in Nederland van handelsproducten op dit gebied. In hun database (www.ctgb.nl) vindt u de toegelaten middelen inclusief hun N-nummer, toepassingsgebied en wettelijk gebruiksvoorschrift.
- Op de site van de Werkgroep Infectiepreventie (www.wip.nl ) vindt u hun richtlijnen (o.a handhygiëne) waarin desinfectie regelmatig voorkomt.
We hopen dat u deze antwoorden kunt gebruiken. Aarzel niet om een nieuwe vraag te mailen aan de Commissie Desinfectie van de Vereniging BVF Platform.